ŞEYH PEYGAMBERİMİZ (SAV) İLE AKRABALIĞI
ŞEYH ALİ SEMERKANDÎ HAZRETLERİNİN
PEYGAMBERİMİZ (SAV) İLE AKRABALIĞI
Sevgili Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâm (sav) sevgili eşi Hz. Âişe' den sonra Hz. Ömerü'l-Faruk'un kızı Hz. Hafsa ile evlendi. Hz. Hafsa iki cihanın efendisi Peygamberimizin (sav) ikinci halifesi Hz. Ömer'in sevgili kerimesiydi.
Rasül-i Ekrem (sav) Hz. Ömer'e akrabalık kurmakla daha yaklaştı. Bu akrabalık Hz. Ömer'i Peygamberimizin (sav) en yakın arkadaşı yaptı.
Hz. Ömer'in kızı ile evlenen Peygamberimiz (sav) Hz. Hafsa'nın sebebi ile Hz. Ömer'le kopması mümkün olmayan dostluk bağını pekiştirmiş oldu. Hz. Ömer için: «Ehli cennetin lambasıdır» buyrulmuştur.
Rasül-i Ekrem'in (sav) her bir evlenmesinde behemehal bir hikmet mevcuttur. Bu hikmeti görebilmek gerekir. Peygamber Efendimizin (sav) evlenmelerinin sebeplerini insaf ve gerçek gözü ile tetkik eden bu evlenmelerdeki yüce amaçları gayet kolayca ve açık bir şekilde anlayabilir.
Hz. Hafsa imanlı bir hanımdı. İslâm yolunda zihinlerden silinmesi mümkün olmayan zahmetler ve meşakkatler çekmiştir. Hem cefakâr ve hem vefakâr idi. Efendimizin (sav) Hz. Hafsa ile evlenmesi bir şefkat ve bir merhamet duygusunu ifade ediyordu.
Hz. Ömer bir gün Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselâmdan (sav): «Bütün soylar, bağlantılar, akrabalıklar kıyamet gününde yok olacaktır. Ancak be nim soyum ve akrabalarım bunun dışındadır» sözünü duymuştu.
Bunu düşünerek kendi kendine «Benim soyum, bağlantım var, sadece akrabalığım yok» diye Hz. Ali'den Ümmü Gülsüm'ü eş olarak istedi. Hz. Ali kızının henüz küçük olduğunu söyleyerek «Göndereyim; görür, beğenir ve kabul edersen, olur» demişti.
Bunun üzerine evine gelip kızının eline bir örtü verdi ve bunu Hz. Ömer'e götür, dedi. Ümmü Gülsüm örtüyü götürdü ve ona «Bunu kabul eder misiniz?» diye sordu. Hz. Ömer gülerek «Kabul ettim» deyince, bu haberi babasına ileten Ümmü Gülsüm böylece Hz. Ömer'in eşi oldu. Nikâh kıyıldı ve Zeyd ile Rukiye ondan doğdu» .Bu yol ile Hazreti Peygambere (sav) akrabalık kuran Hz. Ömer dileğine kavuşmuş oldu.
Bundan böyle büyük dedesi Hz. Peygambere (sav) akraba olan Şeyh Ali Semerkandî de bu kanal ile akraba olmuş bulunuyor.
Şeyh Ali Semerkandî'nin büyük dedesi Hz. Ömer bir yandan kızı Hz. Hafsa'yı Hz. Peygamber'e (sav) vermiş, bir yandan kendisine Hz. Peygamberin (sav) torunu Ümmü Gülsüm'ü eş olarak almıştır. Bu iki yönlü bir yakınlık ve iki yönlü bir bahtiyarlıktır.
Yorumlar -
Yorum Yaz