ŞEYH ALİ SEMERKANDİ HAZRETLERİ

Niyet Hayır Akıbet Hayır

Hafız Osman KAYA

 

HAFIZ OSMAN KAYA

  

Doğumu ve Eğitimi  

 1944 yılında Çamlıdere İlçesi’nin İnceöz Köyü’nde doğan Osman Kaya’nın babasının adı Mustafa, annesinin adı Adile’dir. İnceöz Köyü’nde ilkokul yoktu. Hafız Osman Kaya önce köyünde yaz aylarında hindi çobanlığı yaptı. Kış günlerinde yüzüne Kur’an okumaya başladı.
 
1955 yılında köy bütçesinden ücret alan köy imam-hatibi Mehmet Efendi’de hafızlık çalışmasına başladı. Daha sonra köyünde imam-hatiplik yapan bir başka imamda hafızlık çalışmasını sürdürdü.
 
1958 yılında çevre köylerden Elmalı köyündeki Kur’an kursuna gitti ve hıfzını orada bitirdi. 1963 yılında İstanbul Kasımpaşa’daki Piyale Paşa Kur’an Kursu’na giderek, İstanbul vaizlerinden Hüseyin Kaplan’dan medrese sistemine göre Arapça ve yüksek dini bilgiler dersleri okudu.
 
 
 
 
 
Hafız Osman Kaya’nın eğitim hayatı oldukça uzun yıllar sürdü. Dışarıdan girdiği sınavla ilkokul diplomasını aldı. Daha sonra Ankara’da  Abidinpaşa Ortaokulu’ndan ve Ankara İmam-Hatip Okulu’nun ikinci devresinden mezun oldu. Hedefi dini yükseköğrenimini bitirmekti.
 
Bunun içinde uzun uğraşılar verdi. Önce Kayseri İlahiyat Fakültesi’ne öğrenci olmayı başardı. Fakat derslerine devam edebilme imkânı bulamadığı için öğrenci kaydı iptal edildi.
 
Çıkan bir öğrenci affından yararlanarak yeniden aynı fakülteye öğrenci kaydını yeniledikten sonra 1984 yılında Ankara İlahiyat Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden diploma almayı başardı.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan vaizlik ve müftülük kursuna katıldı. Bu kurstan da başarı sertifikası alarak müftü olmaya hak kazandı.  
 

 
 
Görevleri  
 
Hafız Osman Kaya, 1964 – 1965 yıllarında vatani görevini yaptıktan sonra ilk kez dini hizmet görevine Ankara Kazan İlçesi Yazıbeyli Köyü’nde fahri Kur’an öğreticisi olarak başladı.
 
02.06.1966 tarihinde bu göreve resmi kadrolu olarak atandı. 30.12.1969 tarihinde kendi isteği ile Ankara Mamak ilçesi Abidinpaşa Camii müezzini oldu. Bu görevini aralıksız 7 yıl sürdürdü. 14.12.1976 tarihinde Emek Camii İmam Hatipliğine atandı.
 
11 yıl burada hizmetinden sonra 1997 yılında Malatya Hekimhan İlçe Müftülüğü’ne tayin edildi. Ankara’da oturmakta olan ailesini bu ilçeye taşıyamadığı için 16.07.1998 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu.  
 

Evliliği ve Çocukları
 
 
Hafız Osman Kaya eşi Güldan Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Mustafa, Fuat, Faruk isimli oğulları ve Betül isimli kızları dünyaya geldi. Betül ev hanımı, Mustafa Yenimahalle Belediyesi’nde memur, Fuat Gazi Üniversitesi’nde elektrik teknisyeni, Faruk ise Kültr Bakanlığı’nda uzman olarak görev yapmaktadırlar.   
 

Genel Bir Değerlendirme
 

Hafız Osman Kaya’nın eğitim hayatı son derece ağır şartlar altında ve1955-1988 yıllarını kapsayacak şekilde, uzunca bir süre (30 yılı aşkın) devam etmiştir. Bu yönü ile takdir edilecek bir başarı örneğidir.

Osman Kaya, mesleki hizmetlerdeki başarısı ile de öne çıkmaktadır. Etkili, yüksek perdeli bir sesi ve Kur’an-ı Kerim okuyuşu vardır. Bu özelliği ile müezzinlik ve imam-hatiplik yaptığı camilerde cemaatine kendisini sevdirmiştir.

Dini hizmet mesleğinde sadece müezzinlik ve imam-hatiplik hizmeti ile yetinmemiştir. Medrese eğitimi tarzında aldığı eğitiminden dini yükseköğrenime, vaizlik-müftülük ihtisas kurslarına kadar uzanan bir eğitim sürecinde edindiği bilgiler ve cemaatini dini konularda aydınlatma yeteneği ile de öne çıkmıştır. T

anıyanları, hemşehrileri ve meslektaşları arasında sevgi ve saygıya dayanan bir yeri vardır. Emekli olduktan sonra da dini hizmet mesleğine olan katkılarını çeşitli fırsatlardan yararlanarak sürdürmektedir.

Yüce Allah kendisine sağlıklı, uzun ömürler versin.


 


Kaynak:ESYAV
Hafız Osman KAYA'ya ait bilgiler  29.08.2013 tarihinde güncellenmiştir.


Yorumlar - Yorum Yaz
@

NİYET HAYIR AKIBET HAYIR


Hava Nasıl Olacak
Takvim
Üyelik Girişi