ŞEYH ALİ SEMERKANDİ HAZRETLERİ

Niyet Hayır Akıbet Hayır

Hafız Osman EMİROĞLU

 

 

 

MİHRAPTA GEÇEN UZUN YILLAR

HAFIZ OSMAN EMİROĞLU

 

 Doğumu ve Eğitimi

 Hafız Osman Emiroğlu, 1934 yılında Çamlıdere İlçesininElmalı Köyünde dünyaya geldi. İlk soyadı “GEÇİM”idi. Daha sonra soyadını “EMİROĞLU” olarak değiştirdi.Köylerinde aile isimleri “EMİROĞULLARI” idi.Bu nedenle soyadını değiştirirken, bu soyadını aldı. Babasınınadı Musa Kazım’dır.Hafız Osman Emiroğlu, 1944 yılında Kur’an eğitimialmak üzere babası tarafından Sayrak Köyünde imam-hatiplik yapmakta olanamcasına götürülüp teslim edildi. Babasının amcasında önce Kur’an’ı Kerim’i yüzüneokumayı öğrendi, sonra da hıfza başladı ve her cüzden 10 sayfa ezberledi.1946 yılına kadar Sayrak Köyünde kaldıktan sonra bu kere Kazan İlçesi KaralarKöyünde yerleşmiş bulunan kendi amcasının yanına gitti. Hıfzını Karalar Köyündeamcasının yanında bitirdi.Amcası İstanbul’da Ayasofya İmam-Hatibi İdris efendi’de okumuş, İstanbul’utanıyan birisi idi. Bu nedenle Osman Emiroğlu’nu 1948 yılında Kur’an eğitiminiilerletmek üzere İstanbul’a götürdü.Hafız Osman Emiroğlu, İstanbul’da Kur’an’ı Kerim’i usulüne uygun olarakokumayı öğrenmek üzere Eminönü İlçesi Çemberlitaş Semtinde bulunan HacıFahri Kiğılı’nın Kur’an Kursu’na öğrenci oldu. Bu arada NuruosmaniyeKur’an Kursu’nda Hafız Hasan Akkuş’tan da ders aldı. 1950 yılının 10. AyındaNuruosmaniye Kur’an Kursu’ndan usulüne uygun Kur’an’ı Kerim okuma belgesialdı ve köyüne döndü.Hafız Osman Emiroğlu’nun babası Musa Kazım Efendi, onun dini-meslekibilgisini ilerletmesini, Kur’an okuma eğitimi dışında Arapça öğrenmesini istiyordu.Bu nedenle onu Yenimahalle Yuva Hatibi Mehmet Ali Bilgin’e götürüp,teslim etti. 1951 yılında Yuva Köyünde bir süre Arapça okudu ise de yeniden köyünedöndü. 25 Ekim 1954 tarihinde Çamlıdere’de dışarıdan imtihana girerek beşsınıflı ilkokul diploması aldı.

 

Görevleri

Hafız Osman Emiroğlu, İstanbul’da Kur’an’ı Kerim’i usulüne uygun olarakokuma eğitimi alırken ramazan aylarında Bandırma İlçesinde ramazan mukabelesiokudu. 1952-1953 yıllarında kendi köyünün bir mahallesi olan Kargalar’daücreti köy halkı tarafından ödenmek üzere imam-hatiplik yaptı. 1954 yılında aynışekilde kendi köyü Elmalı’da imam-hatiplik görevini sürdürdü. 1954-1955 yıllarındavatani görevini yaptı. 26.12.1956 tarihinde Kızılcahamam İlçesi MerkezKur’an Kursu öğreticiliğine atandı. Kur’an öğreticiliği ile birlikte KızılcahamamMerkez Camii’nin imam-hatipliğini de yaptı. 1960 yılında Kur’an öğreticiliği sonaerdi. Aynı camideki imam-hatiplik görevine devam etti. 26.04.1967 tarihindeKızılcahamam Merkez Yukarı Camii imam-hatipliğine nakledildi. Bu görevini aralıksız 20 yıla yakın sürdürdü ve 23.07.1996 tarihinde emekli oldu.Hafız Osman Emiroğlu, Kızılcahamam ilçe merkezinde bulunduğu zamanlarda ve gerektiğinde cami görevlisi bulunmayan mahallelerde dini hizmet mesleğini sürdürmektedir.

Evliliği ve Çocukları

Hafız Osman Emiroğlu, 1952 yılında Hakime hanımla evlendi. Bu evliliktenKazım isimli bir oğlu ile Fatma, Tayyibe, Zehra, Cahide isimli kızları dünyayageldi. Kızları evli ve ev hanımıdır. Eşi ve çocuklarının hepsi hayattadır.

Genel Bir Değerlendirme

Hafız Osman Emiroğlu, Kızılcahamam merkezinde 30 yıl aralıksız görevyaptı. Nispeten küçük bir ilçe olan Kızılcahamam da bu kadar uzun süre dini hizmetgörevi yapabilmek zor bir iştir. Osman Emiroğlu görevindeki titizlik ve ağırbaşlılığıile bu zoru başarmıştır. İyi bir hafızdır. Tok sesi ve Kur’an’ı Kerim’i usulünegöre okumadaki titizliği ile bilinir. Sakin tavırları ve ciddi duruşu ile cemaatinin,meslektaşlarının ve amirlerinin sevgi, saygı ve takdirlerini kazanmıştır.

  

 


Yorumlar - Yorum Yaz
@

NİYET HAYIR AKIBET HAYIR


Hava Nasıl Olacak
Takvim
Üyelik Girişi