Hafız Kurban Kumaş, 1956 yılında Kızılcahamamİlçesinin Gökbel (eski adı Kıreneci) köyünde dünyaya geldi.Babası Emin, annesi Zeynep Hanımdır. Beş sınıflı ilkokuluköyünde bitirdi.
Hafız Kurban Kumaş, dini-mesleki eğitiminin ilkyıllarını şöyle anlatıyor :
- 1968 yılında Çamlıdere Kuşçular Köyünden MaltepeCamii Müezzini Habip Öztürk dayım bizi ziyarete gelmişti. Anam“Habip Hoca, Kurban’ı da Ankara’ya götür, o da senin gibi okusun” dedi.Habip Öztürk dayımın yanına beni de kattılar. Birlikte Ankara’ya geldik.O’nun evinde altı ay kaldım ve yüzünden Kur’an’ı Kerim okumayı ondanöğrendim. Daha sonra rahmetli Habip Öztürk dayım beni İstanbul’aHacı Fahri Kiğılı’nın Kur’an Kursu’na götürüp teslim etti. Fakat ben oradaduramadım. Köy çocuğu olduğum için gurbete dayanamadım. Bir ikihafta kaldım, 1968 yılında İstanbul’dan köyüme kaçtım. Babam beni köydeçok ezdi. Nerede ağır iş varsa beni oraya sürükledi. Köyde geçinmeninve iş yaşamının ne kadar sıkıntı ve zorlukları varsa onları bana göstermekiçin beni canımdan bezdirdi. Sonunda babama “Baba yeter ettiğin eziyet,ben okumak istiyorum” dedim. Köy imamına gittim, köy imamında hafızlığabaşladım. Daha sonra Kızılcahamam Erkek Kur’an Kursu’na gittim.Orada da eğitimimi sürdüremedim. Rahmetli dayım Habip Öztürk yenidendevreye girdi ve beni Hacıbayram Kur’an Kursu’na kaydettirdi. Hacı Bayram Kur’an Kursu’nun gözleri görmez âmâ hocamız Sıtkı Mendi’de hafızlığı bitirdim. Kursun yardımcı öğreticisi Nevruz Hoca’dan ve Hafız Fikret Latifoğlu’ndan Kur’an’ı Kerim’i usulüne uygun olarak okuma dersleri aldım.
Hafız Kurban Kumaş, hafızlık ve usulüne göre Kur’an’ı Kerim okuma ile yetinmedi. Eğitimini ilerletmek için dışarıdan sınavlara katılmak suretiyle Ankara Merkez İmam-Hatip Okulu’nun birinci devresini bitirdi. Daha sonra Mamak ilçesi İmam-Hatip Okulunda dışarıdan sınavlara katılarak imam-hatip okulu ikinci devresinden de mezun oldu. Usulüne göre Kur’an’ı Kerim okuma çalışmalarını sürdürdü. 1988 yılında Ankara Hacıbayram Camii’nde açılan “AŞERE, TAKRİP,TAYYİBE” kursuna katıldı. Bu kursta 4 yıl eğitim gördü. O bu kursa katılan ilk öğrencilerden oldu. Bir süre eğitim gördükten sonra öğrenciler arasında yapılan ön eleme sınavlarında başarılı oldu ve kursu tamamlayan öğrenciler arasındayer aldı. Bu kursu 1992 yılında başarı ile tamamladı.
Görevleri
Hafız Kurban Kumaş, ilk görevini Yenimahalle İlçesi Çiğdemtepe MahallesiCamii müezzini olarak aldı. Daha sonra aynı ilçe Demetevler Mahallesi1.Caddede bulunan apartman altı bir mescide müezzin olarak nakledildi. 1979 yılındakendi isteği ile Altındağ İlçesi Malazgirt Camii Müezzini oldu. 1988 yılındagörevdeki başarısı amirlerince taktir edilerek, Ankara’nın manevi merkezinde bulunan ve çok önemli bir konumda bulunan Hacıbayram Camii’nde müezzin olarak görevlendirildi. 1993 yılına kadar bu görevini sürdürdü. İmam-Hatip okulunun ikinci devresinden mezun olduktan sonra Hacıbayram Camii İmam Hatipliğine atandı. Bir yıl süre ile bu görevini sürdürdü. Hacıbayram Camii’nin cami görevlileri için lojmanı yoktu. Bu durum hem görevin yerine getirilmesinde zorluklara ve hem de çok küçük ücretlerle görev yapan cami görevlilerinin ev kirası ödemesi geçim sıkıntılarına neden oluyordu.Ankara Keresteciler ve Marangozlar sitesi merkez Camii yönetim kurulu hafız Kurban Kumaş’ın kendi camilerine imam-hatip olarak naklen tayinini istediler.Hafız Kurban Kumaş için de lojmanı bulunan bu cami uygun bir görev olarak görüldü ve kendi isteği ile keresteciler ve marangozlar sitesi camii imam-hatipliğine nakli yapıldı. 1994 yılından beri bu görevini sürdürüyor. Dini-mesleki hizmet alanında 32 hizmet yılını tamamlamış bulunuyor.Hafız Kurban Kumaş, Ankara camilerinde ramazan aylarında öne çıkan Kur’an okuyucuları arasında yerini almayı yıllarca sürdürmüştür.
Hafız Kurban Kumaş, meslek yaşamı ile ilgili duygularını şöyle anlatıyor:
- Ben dini hizmet mesleği dışında kendim için bir uğraş konusu hiç düşünmedim.Mesleğimi severek yaptım, aynı duygu ile sürdürüyorum. ªimdikiimam-hatiplik görevimde en yüksek haz aldığım zamanları yaşıyorum.Mesleğime gençlik yıllarımdaki duygularla bakmıyorum. Meslek yaşamımdaçok şeylerle karşılaştım. Bu arada bir de hafız yetiştirdim. Yani dikilibir ağacım var. Bundan dolayı çok mutluyum ve Allah’a şükrediyorum.Hafız yaptığım ve usulüne uygun Kur’an’ı Kerim okumayı öğrettiğim HalilAydınalp halen İstanbul İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesidir. Zamanzaman beni ailesinin özel günlerine çağırmasından son derece mutlu oluyorum.
Hafız Kurban Kumaş, Ankara Keresteciler ve Marangozlar Sitesi Camii cemaatinin büyük çoğunluğunun kendisinin de hemşehrisi olan Kızılcahamam Çamlıdere yöresinin insanları olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:
- Köyümü ve köyümün de içinde bulunduğu Kızılcahamam – Çamlıdere yöresini çok seviyorum. Bilindiği üzere Çamlıdere ilçesinin manevi bir havası var, o da bizi gururlandırıyor. Görev yaptığım yerdeki hemşehrilerimlesamimi ve sıcak ilişkilerim oluyor. Bu ilişkiler sonrasında edindiğim izlenimşudur; yöremizin insanları tertemiz, sevecen, hayırda yarışan insanlar.Gerçekten Kızılcahamam-Çamlıdere insanı hayırda yarışan, iyilik seveninsanlar. Onlarla övünüyorum. Bu insanlara dini–mesleki alandaimam-hatip olarak hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Evliliği ve Çocukları
Hafız Kurban Kumaş, 1976 yılında halasının kızı Firdevs ile evlendi Bu evlilikten bir kızı bir de oğlu dünyaya geldi. Kızı Sare evli, ev hanımı, oğlu DurmuşAli Kastamonu İnşaat Meslek Yüksekokulu’nda yükseköğrenim görüyor.
Genel Bir Değerlendirme
Hafız Kurban Kumaş, iyi bir hafız, etkili sesi ile okuduğu Kur’an’ı Kerim’le dinleyenlere huzur veren bir cami imam-hatibidir. Sakin ve ağırbaşlı görüntüsü ve onurlu bir din görevlisi profili ile cemaatinin ve meslektaşlarının sevgive saygısını kazanmıştır. Kendisine dini hizmet mesleğinde daha uzun yıllar başarılı hizmetlerinin devamını dileriz. Yöremizin yetiştirdiği değerli bir din görevlisi,ünlü bir Kur’an okuyucusu olarak kendisi ile övünüyoruz.