Bardakçılar, Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı bir mahalledir
Ankara iline 103 km, Çamlıdere ilçesine 7 km uzaklıktadır.
Orta Asya'dan göç eden Türklerin yerleştiği bir mahalledir.
Bazlama, gözleme, mantı, cimcik, cevizli baklava ve yağlı çörek bolca yapılıp yenen yemeklerdir. Günümüzde hala mahallenin hanımları bu yemekleri devamlı yapar. Haşlama kavurma ve ızgara olarak bolca et tüketilir.
Mahallenin hanımları entari diye bilinen basma kumaştan yapılmış elbise kullanırlar. Çinti diye bilinen şalvar benzeri kıyafet giyerler. Erkekler başlarına kasket takarlar.
Mahallenin iklimi, karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. yazları sıcak bahar da yeşili bol gür çam ağaçlarıyla süslü ormanlarıyla ve bol oksijeniyle değişmez güzelliklerle dolu mahallesimüz kışları ise gayet soğuk ve kar yağışlıdır.çünkü mahallesimüz dağların arasında olup içinden dere geçmektedir.
Mahallenin ekonomisi hayvancılığa dayalıdır.
Şeyh Ali Semerkandi Hz. Soyundan
Halil DEDE
Çamlıdere - Bardakçılar Köyü Halil Dede Türbesi
Çamlıdere İlçesi Bardakçılar Köyü Kabristanında türbesi bulunan Halil Dede, Hazreti Ömer (r.a) neslinden ve Şeyh ali Semerkandi Hazretlerinin evladındandır.
26 Şaban 1308 Hicri tarihli bir belgede "Yabanabad kazası Avdan karyesinde medfun Hazreti Ömer soyundan Halil Dede'nin" ibaresi geçmektedir.
Osmanlı belgelerinde Halil Dede zaviyesi "Avdan Tekkesi" ve Avdan Karyesi Tekkesi" olarak zikredilmiştir.
Günümüzde Halil Dede Türbesi onarım görmüş ve bakımlıdır.
Kızılcahamam ilçesi Karacaören Köyünde türbesi bulunan "Yunus Dede" nin Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin soyundan geldiği halk arasında rivayet edilse de bu hususta Osmanlı arşivlerinde bir kayda rastlanılmamıştır.Yunus Dede Türbesi sonradan yapılmıştır.
Çamlıdere - Bardakçılar Köyü Halil Dede Türbesi